duminică, 14 ianuarie 2024

Puterea lui Cinci ~ Povestea fermei de vaci in Romania !

 AVEM DE CORECTAT !!!!


Povestea fermei de vaci in Romania ! 


Aurel Nieş: Am vândut 10 vaci pentru a mai trăi trei luni. 

Mafia laptelui i-a năruit visul şi munca de 35 de ani! 

Articol scris de Paula Ciupag 

Aurel Nieş, fermier din Şicula, judeţul Arad, creşte, împreună cu fiul său, aproape 100 de vaci de lapte. La 9 ani şi-a cumpărat prima vacă, a lucrat apoi la CAP-ul din localitate şi a avut în permanenţă vaci în bătătură. Acum vrea să renunţe! 

“Predăm la procesator peste 1000 de litri de lapte pe zi sau odată la două zile. Pentru că procesatorul ştie că laptele este un produs perisabil şi nu ni-l ia decât la un preţ foarte mic, care să îi convină lui. Asta pentru că nu avem un stat care să aibă grijă să se respecte regulile pieţei. Acum procesatorii ne dau 1 leu şi 50 de bani pe litrul de lapte, plus 10 bani dacă avem calitate foarte bună. Şi în supermarket un litru de lapte bun se vinde cu circa 10 lei. “, declară fiul lui Aurel Nieş. 

Concurenţă neloială 

Acesta adaugă că de la 1 aprilie preţul laptelui la poarta fermei a scăzut cu 40%, iar la raft cu doar 20%. Ceea ce înseamnă că restul de procente rămân în alte buzunare, nicidecum în ale fermierilor sau consumatorilor. 

O altă problemă o reprezintă importurile de lapte ieftin din Ungaria, procesat ulterior în România. 

“Fermierii maghiari au o subvenţie de 170-180 de euro pe tona de lapte, iar asta îi ajută să producă mai ieftin. Pe când la noi se subvenţionează capul de animal, o prostie.”, susţine tânărul fermier. 

Ţara nu mai are nevoie de noi! “Am încercat să ne mutăm la alt procesator, dar erau înţeleşi între ei şi nu ne-au primit.”, declară şi Aurel Nieş, explicând situaţia pentru urmăritorii lui Sorin Constantinescu de pe platforma Youtube. 

Fermierii susţin că au ajuns să vândă câte 10 vaci pentru a mai supravieţui cu ferma încă trei luni şi tot aşa. “Am vândut 10 vaci pentru a mai trăi trei luni. Din moment ce produc laptele cu 2,2 lei şi îl dau cu 1,6 lei, cât pot să mai resist. 

Ţara nu mai are nevoie de noi, mergem la alţii care au nevoie.”, spune cu mâhnire Aurel Nieş senior. Comparativ cu Austria, unde la poarta fermei litrul de lapte este plătit cu 58-60 de cenţi şi pe raft cu 1, 30 de cenţi, în România primim 1,6 lei de la procesator şi la raft e de zece ori mai scump, fac o paralelă cei doi fermieri.

Citește mai mult la: https://revista-ferma.ro/aurel-nies-am-vandut-10-vaci-pentru-a-mai-trai-trei-luni-mafia-laptelui-i-a-naruit-visul-si-munca-de-35-de-ani/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro