MâinE
E
DerbYs
Lecția
Una
Urmează
Două
GL
SENATORII S-AU ÎNTORS DIN VACANȚĂ HOTĂRÂȚI PE MUNCĂ
Proiectul de act normativ a fost iniţiat de social-democraţii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea şi Diana Tuşa şi a intrat în circuit parlamentar în aprilie 2023.
Comisiile raportoare (de agricultură şi economică) din Senat au înlocuit în proiect sintagma "făină de insecte" cu „alimente noi autorizate”. Sună altfel, nu?
Potrivit unui amendament introdus de comisiile raportoare şi însuşit de plen, sunt enumerate Regulamentele europene în ale căror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelată, pastă, uscată, pudră, parţial degresată), condiţiile în care pot fi utilizate alimentele noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care se pot utiliza şi proporţiile maxime admise.
Pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă; pulbere parţial degresată de greier de casă; lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.
Proiectul de lege mai stabileşte că pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi (larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă) trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea. Menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.
Un articol, păstrat în forma propusă de iniţiatori, prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu conţin insecte.
Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcându-se de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. (tvr.ro)
Eeeee..., așa mai da! Senatorii au intrat ,,în forță” în noua sesiune. A întrebat vreun senator votanții săi? Auzi, doar 10 respingeri. Și cică, zic unii, nu, domne, nu se pot lua decizii fără să întrebi poporul.
Nu mai e mult și se va ajunge și la kkt de om sau de animal. Pudră, congelat, pastă, paste, în diverse combinații. Păi ce, și ăla conține muuuulți nutrienți. N-au fost absorbiți toți. Nu e glumă.
Vă dați seama ce economie s-ar face, cât pământ arabil s-ar salva de la cultivare? Și cât ar contribui asta la decarbonizare? Nu se îngrășa pământul înainte cu el? De porc, de păsări, de vite, de oi... Procesat direct acuma, ce să-l mai folosești ca îngrășământ? Reciclare, salvăm planeta!
Întrebare: câți dintre senatorii ăia au votat din conștiință? De ce au votat atunci? Fiindcă ei știu că e ordin de la Bruxelles. O turmă de imbexili. Ar tebui să meargă cineva cu o tavă acolo, cu camera de luat vederi, să transmită în direct, și să-i pună să mânânce, să ronțăie larve din alea. Sau pastă pe pâine. Luați, mă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu