joi, 30 ianuarie 2020

Puterea lui Cinci ~ triburile vor sa salveze Amazonul


Triburile fac impreuna un plan de rezistență pentru a proteja Amazon de guvernul brazilian

Indigenii din Brazilia planifică strategii pentru protejarea Amazonului de amenințările și distrugerile pe care guvernul le-a provocat. Acum, președintele brazilian Jair Bolsonaro vrea să deschidă rezervatiile pentru agricultură comercială și minerit. Potrivit ecologiștilor, această mișcare ar elimina jungla Amazon, care este considerată vitală pentru încetinirea schimbărilor climatice globale. Jungla Amazon este cea mai mare pădure tropicală din lume.
De când Bolsonaro a devenit președinte, pământurile tribale protejate au avut un număr din ce în ce mai mare de exploatatori și mineri ilegali, ceea ce a dus la defrișări, incendii și confruntări mortale la mai multe rezervații. Bolsonaro își propune să integreze 900.000 de indigeni din Brazilia în economia și societatea largă, folosind în același timp potențialul bogățiilor minerale și al agriculturii comerciale din 462 rezervatii.

Amazon Tribes Gather To Make Resistance Plan To Protect Their Amazon
Membrii din tribul Munduruku indigenous tribe. Credit: Mario Tama / Getty Images. 

Liderul tribului din Kayapó, Megaron Txucarramãe, a declarat:
BOGATIILE de care vorbeste BOLSONARO  SUNT ÎNVĂȚĂTURILE OMULUI ALB, PENTRU A CUMPĂRA MASINI, PAMANTURI  ȘI FERME. BOGATIILE NOASTRE SUNT ÎN PADUREA ȘI RAURILE DE AICI.

Recent, șeful Kayapó, Raoni Metuktire, a găzduit o adunare tribală de patru zile într-un sat din parcul indigen Xingu. Scopul principal al întâlnirii a fost stabilirea unor planuri de protejare a terenurilor lor. Ceremonia a început cu lideri indigeni care execută dansuri rituale purtând vopsea ceremonială pe corp și coafuri cu pene de păsări exotice. În anii 1980, Raoni a devenit o referință globală pentru campaniile sale de mediu cu muzicianul Sting alături.

Amazon Tribes Gather To Make Resistance Plan To Protect Their Amazon
Indigenii din tribul Tapirape susțin un dans de salut la întâlnirea de 4 zile. Credit: Reuters / Ricardo Moraes

Sonia Guajajara, de la Asociatia popoarelor indigene din Brazilia, a declarat:
ANUL ÎNCEPE CU ACEASTA BUNĂ  REUNIUNE REALIZATĂ DE RAONI  pentru  a decide STRATEGII PENTRU A PROTEJA AMAZONUL De amenințări, CRITICISM ȘI DESTRUCȚIA  GUVERNAMENTULui  BOLSONARO.
Potrivit ziarului brazilian O Globo, legislația înscrisă de guvern nu ar deschide doar rezervatiile pentru exploatarea minieră și comercială, ci și pentru explorarea petrolului și a gazelor și pentru construirea digurilor hidroelectrice. Comunitățile indigene ar fi consultate cu privire la proiecte, așa cum prevede Constituția Braziliei, dar nu ar avea puterea de a interzice proiectele decise de guvern.
Guvernul Bolsonaro susține că participă  liderii tribali care sunt în căutarea dezvoltării economice și că sunt ignorați de avocații indigeni cunoscuti. Guajajara consideră că majoritatea triburilor se opun extragerii pe teritoriul lor, dar unele pot favoriza reducerea restricțiilor de mediu.



NAMASTE 

G

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro