marți, 2 mai 2023

Puterea lui Cinci ~ Armindeni

 


La mulți ani de Armindeni! Să fiți luminoși ca florile de mai!
Cu mai mult de două milenii în urmă, oamenii de pe meleagurile noastre sărbătoreau ziua de 1 Florar, dată a rememorării unor evenimente sacre.
La geto-daci, era mai întâi ziua când Cei Doi Gemeni Divini se întorseseră din pribegie, şi de aceea sărbătorii i se spunea şi EU-RY-MENE-DAN ”Ziua Revenirii Celor Măreţi” (cf. slav. deni ”ziuă”; rom. re-; a mâna; latin. ius ”drept”).
În cinstea acestei sărbători, dacii conduşi de marele rege Romanh s-au avântat în luptă, izbutind să-i alunge pe cotropitorii romani peste Dunăre. Astfel, sărbătoarea a fost interpretată şi ca EU-RYMENE-DAN ”Ziua Măreţei Victorii” (cf. latin. ius ”drept”; rom. a rămâne ”a câştiga; a învinge”; slav. deni ”ziuă”).
Ostaşii daci s-au întors biruitori în cetăţi, împodobiţi cu cununi de crengi şi flori. Tot aşa, au fost împodobite şi porţile, uşile şi ferestrele caselor. Trecând veacurile, sintagma EURYMENEDAN a fost moştenită de limba română în următoarele variante: Arminden, Armindin, Arminden, Armendin şi Arminder.
Sărbătoarea mai este numită de români şi Băuiu sau Păuiu şi cade peste tot în ziua de 1 Mai a fiecărui an. De Arminden, femeile nu lucrează în casă şi la câmp, ca să preîntâmpine viforul şi grindina. În zorii acestei zile, mai ales în Banat şi în Ardeal, românii plantează înaintea casei ramuri verzi de fag, de stejar, de salcie, sau şi de alt arbore care se numeşte Arminden.
Armindenul se lasă dinaintea casei unde s-a pus, până ce pică frunzele de pe el de la sine ori până ce se macină grâu nou şi când se face pâine pentru întâia oară din acest grâu, care se taie şi se aprinde cuptorul cu el, pentru noroc. Dacă pădurea este departe de sat, ori dacă e timp urât, ploios şi întunecos, Armindenul se pregăteşte cu o zi înainte, adică de la 29 Aprilie.
Sursa: Adrian Bucurescu
Descântec de Armindeni
Pune la poartă cunună de brad,
Ca să-ţi spun că îmi eşti drag.
Dă în cai sprinteni şi în pinteni,
Astăzi suntem în Armideni.
Du-mă într-o pădure de brazi,
Nu te voi lăsa ca să cazi.
Dacii au învins oştirele romane,
Noi suntem învingători, Doamne!
Cine ne va călca pământul
Va fi suflat ca vântul.
Cine ne va dori moarte,
Se vor face umbre în noapte.
Du-mă tu, dacule, la munte,
Raiul tău e un sărut pe frunte.
Floarea de colţ ne va cununa,
De Armindeni, voi fi mireasa ta.
Armindeni, lupii răsar dintre brazi,
Ţine-mă, fără mine o să cazi.
Romanii sunt nişte invadatori,
Noi suntem dacii, învingători.
D.D.

 
Ura, lenea, violența, iresponsabilitatea, minciuna, șiretenia, frica, lașitatea, egoismul, nepăsarea, agresivitatea și alte trăsături negative ale ființei umane trebuie eradicate urgent.
Lucrați la voi înșivă și la ceilalți după puterile voastre!

2h 
Când copilul tău te depășește în cunoaștere, creație și moralitate, abia atunci ști că munca ta depusă pt creșterea și educarea lui a dat roade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro