În anii 1970, un chimist de la NASA, James Lovelock, a emis o ipoteză care a stârnit controverse în comunitatea științifică. Din perspectiva sa, Pământul este mai mult decât o planetă inertă, ci are o viață proprie și se comportă ca o entitate care se autoreglează. „Ipoteza Gaia”, așa cum a numit-o el, privește planeta ca pe o ființă vie și, deși mulți sunt împotriva ei, există situații care ne vorbesc despre armonia care există în adâncurile sale.
Ca o inimă care bate, Pământul emite un puls la fiecare 26 de secunde din adâncuri și nimeni nu știe de ce.
Geologul Jack Oliver a fost primul care a detectat pulsul Pământului, numit și microcutremur, pentru prima dată în anii 1960. În cadrul studiilor sale, Oliver, care la acea vreme lucra la Observatorul Geologic Lamont-Doherty al Universității Columbia, a auzit un zgomot ciudat care venea din adâncul Pământului.
Cercetătorii au depus multe eforturi pentru a încerca să descifreze care este sunetul bătăilor inimii la fiecare 26 de secunde într-o regiune din Golful Guineea, numită Bright of Bonny.
Ipoteza acceptată de mulți oameni de știință este aceea că sub scoarța terestră, acolo unde platforma continentală se întâlnește cu oceanul, are loc un fenomen extraordinar. Baza continentului s-ar comporta aproape poetic, acționând ca un fel de spărgător de valuri. Potrivit ipotezei, în acest punct al Pământului, unde se întâlnesc marea și scoarța terestră, valurile se ciocnesc constant, producând o explozie armonioasă care se propagă ca sunetul unei inimi.
Apa atinge platoul continental, care, datorită condițiilor și formei scoarței din acea regiune, rezonează vibrațiile ca o tobă. Deși aceasta este cea mai populară ipoteză de până acum, ea nu este singura. Alți geologi consideră că este mai probabil să fie vorba de un vulcan din apropierea insulei Sao Tome, în Golful Bonny. Adepții acestei teorii cred că este vorba de pulsații cauzate de microcutremure vulcanice emanate din adâncuri.
Acest lucru nu ar fi neobișnuit, deoarece există cazuri documentate de microcutremure cauzate de vulcani în regiuni cu activitate vulcanică ridicată, cum ar fi Japonia.
Deși există mai multe ipoteze care încearcă să explice „pulsul Pământului”, nimeni nu a reușit încă să înțeleagă de ce se produce acest sunet misterios. Un fapt care ne amintește că Pământul este uimitor și, deși oamenii de știință investesc multe eforturi pentru a-l înțelege, planeta încă ne rezervă mari surprize pe care, deocamdată, le putem trata doar ca pe niște enigme.
Deocamdată, cercetătorii își concentrează atenția asupra adâncurilor Pământului, regiuni care „ne vorbesc” prin intermediul undelor seismice și care oferă o mare cantitate de informații despre planetă.
https://www.omofon.com/pulsul-pamantului-fenomenul-bizar-care-se-intampla-pe-terra-la-fiecare-26-de-secunde?fbclid=IwY2xjawE5oqxleHRuA2FlbQIxMQABHYYJC8SH1aDPVE6U77QFiwYNB-zPY1wOFtIFrASj4EuzmNhbiHHXDNryOA_aem_H4ZyRBD0CcYanihZBcTwig
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu