luni, 11 septembrie 2017

Puterea lui Patru ~ Din lipsa de iubire si respect se nasc tot mai putini copii


Se nasc tot mai putini copii. ​In primele 7 luni s-au nascut 104.000, cu 7500 mai putini decat anul trecut. 


Adevarul este ca am uitat respectul pentru noi insine, pentru viata frumoasa, pentru incredere in oameni si corectitudine.
Cum s-ar putea altfel intr-o tara condusa de asemenea tradatori, hoti si escroci ?
Cu asta trebue sa incepem !
Vrem o tara ca afara ? ! 
Nu ! Vrem tara noastra, asa cum stim sa ne-o facem noi !
Aduceti-va aminte sa fiti OAMENI !
Am trait mult aici ca ION si MARIA !
Amintiti-va esenta fara sa copiati pe nimeni altii !
Invatati-va copii sa iubeasca si respecte TARA !
SI ASA ESTE !

 

 

 


In primele 7 luni s-au nascut putin peste 104.000 de copii, cu 7500 mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele transmise luni de Institutul National de Statistica (INS). Sporul natural a ramas negativ, ba chiar s-a accentuat. Daca in primele 7 luni din 2016, numarul decedatilor il depasea cu 38.000 pe cel al nou-nascutilor, in acest an diferenta dintre cei veniti pe lume si cei care au plecat dintre noi a urcat la 50.000. Asta inseamna ca in cativa ani vom avea mai putini elevi la scoala, apoi mai putina forta de munca activa dar si un necesar de corp profesoral mai mic. Efectele negative sunt insa mult mai multe.

Ca idee, in 1930 se nasteau 482.000 copii. In 1946, in ciuda marilor greutati economice de dupa al doilea Razboi Mondial, veneau pe lume 391.000 de  romani. Media anuala a nasterilor a ramas in jur de 400.000 pana in 1962, cand a coborat la 300.000. Apoi, in 1967 si 1968 a urcat la peste 520.000. Pentru comparatie, anul trecut au venit pe lume mai putin de 200.000 de romani.

Daca ne uitam si la varsta medie a populatiei, constatam ca in ultimii 15 ani, Romania a adaugat 5.4 ani la varsta medie, dar diferentele dintre judete sunt foarte mari.
In 1992, varsta medie era de de 35 de ani. Acum e circa 41 de ani. Judetul cu varsta medie cea mai inaintata este Teleorman, unde locuitorul mediu are 44 de ani. Cel mai bine sta Iasi, unde locuitorul mediu are 38 de ani.





Romania devine o tara tot mai imbatranita si,din pacate, in ultimii ani aceste politici publice (de stimulare reala a natalitatii de pilda) au fost incoerente. Imbatranirea  populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata ca o crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani reduce cu 5.5% ritmul de crestere al PIB.

Daca privim si mai atent evolutia pe judete a acestui fenomen de imbatranire, celebrul judet Teleorman este de departe campionul imbatranirii, cu aproape 33% din populatie avand peste 60 de ani. Valcea, Braila si Buzau sunt urmatoarele "cele mai imbatranite" judete. La capatul opus gasim Ilfovul, Iasiul, Timisul si Satmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.





Sentimentul singuratatii se accentueaza odata cu varsta si determina probleme speciale pentru societate careia ii revin o serie de obligatii pe linia supravegherii si ingrijirii unor persoane lipsite de sprijin. Un rol important ar trebui sa-l aiba politicile publice din domeniul serviciilor publice de asistenta sociala, de ajutor menajer sau cele legate de  prestarea de servicii legate de aprovizionare, ingrijire si supraveghere calificata in cazul unor situatii extreme.


NAMASTE
G  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro