sâmbătă, 28 iunie 2014

Noi descoperiri arheologice la piramidele de la Rasnov

preluare din monitorulexpres.ro

Lucrările pentru construirea asensorului pe plan înclinat către Cetatea Râşnov au scos la iveală fundaţia unei construcţii, a cărei vechime şi destinaţie n-a putut fi stabilită încă. 

Surprinzătoarea descoperire a adus la faţa locului arheologi, care au studiat şi au fotografiat zona pentru a putea trage o concluzie cu privire la provenienţa construcţiei. Stelian Coşuleţ, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului de Istorie Judeţean Braşov, mărturiseşte că „deocamdată, nu ne-am lămurit. 

Este vorba de o clădire dreptunghiulară, de la care s-a păstrat fundaţia. Iniţial, am crezut că e un grajd, dar nu e. Probabil, a fost un depozit, o anexă, demolată la sfîrşitul secolului XIX, cînd s-a construit Casa de Cultură. Nu e legată de cetate, de fortificaţii, de domeniul militar, ci mai degrabă de aşezarea civilă. Însă nu putem data aceste ziduri, nu avem artifacte. Ne vom baza pe fotografii şi documente istorice pentru a le identifica originea“. 
Zidul pare să aibă circa 75 cm grosime, iar pietrele nefasonate sînt îmbinate cu mortar. Brăneanul Valentin Thrcaar, pasionat de paleoastronautică şi mistere, e convins că aceste ziduri reprezintă baza unei piramide antice, aşa cum ar fi toate cele 7 din zona Rîşnovului, mascate de formele de relief. 

Deocamdată, primarul Adrian Veştea consideră că lucrările trebuie să continue. 

Arheologii vor elabora un raport de cercetare la sfîrşitul săptămînii viitoare şi vor face propuneri către autorităţi. Dacă se va dovedi că sîntem în faţa unui construcţii importante, atunci „proiectul va trebui să ţină seama de acest lucru. Deocamdată, nu am ajuns la nicio concluzie“, spune Stelian Coşuleţ, care este de acord însă că zidurile dezgropate „reprezintă o descoperire“. 

Şantierul se află în apropierea Casei de Cultură din Râşnov, punctul de plecare al viitorului ascensor către Cetate. Conform proiectului Primăriei Rîşnov, ascensorul va avea o lungime totală de 165 de metri, un unghi de înclinare de 37 grade şi o capacitate de transport a instalaţiei de maximum 648 persoane/zi. Proiectul în valoare de 5.357.613,52 lei ar trebui să fie finalizat la 21 noiembrie 2014. 

Însă, dacă descoperirea arheologică se va dovedi că are valoare istorică, inaugurarea ar putea fi amînată, locul va fi declarat sit arheologic, iar pentru ascensor se va săpa în altă parte.

Aditional : despre parintii anunnaki, giganti si lectii de iubire.....



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web luxdesign28.ro Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryClickLink.ro